Snart kan Gmail hjelpe deg med å sikre e-postadressen din ved å sjekke om adressen brukes av kriminelle.
Sikkerhet:

Snart kan Gmail hjelpe deg med å sikre e-postadressen din ved å sjekke om adressen brukes av kriminelle.

Snart kan Gmail sjekke e-postadressen din på det mørke nettet

Det finnes allerede flere effektive sikkerhetsverktøy i e-posttjenesten Gmail, og snart kommer det enda et der du blir varslet hvis e-postadressen din misbrukes i den kriminelle delen av Internett.

Google har nettopp avholdt sin årlige utviklerkonferanse, Google I/O, og en av nyhetene blant selskapets mange tjenester var en utvidet sikkerhetsfunksjon til e-posttjenesten Gmail.

Allerede i dag finnes det mange sikkerhetsfunksjoner i innstillingene for Google-kontoen din, som du blant annet bruker til å logge på Gmail.

Du kan for eksempel kjøre en sikkerhetssjekk som undersøker hvor sterke de lagrede passordene dine til forskjellige tjenester er.

Hvis noen av de lagrede passordene dine er lekket som en del av offentlig kjente hackerangrep, vil sikkerhetsfunksjonen varsle deg om at du bør endre passordet til de aktuelle tjenestene.

> På konferansen presenterte Google også den nye brettbare mobilen, Google Pixel Fold, som du kan lese mer om her

Misbrukes e-postadressen din?

På utviklerkonferansen presenterte Google en ny sikkerhetsfunksjon som skanner det såkalte mørke nettet for å se om e-postadressen din finnes der.

Det mørke nettet kalles også «dark web», og er en skjult del av Internett som bare kan åpnes med spesielle nettlesere, for eksempel Tor-nettleseren.

Denne delen av Internett er beryktet for å være lovløs og legge til rette for kriminelle transaksjoner som bestilling av leiemord, kjøp av narkotika og skytevåpen og andre kriminelle handlinger.

Det er med andre ord ikke et sted du har lyst til å vise din private e-postadresse.

> Les også: Sjekk om nettstedet ditt er sikkert

Google skanner dark web for e-postadresser

Med den nye sikkerhetsfunksjonen som lanseres i USA i løpet av de kommende ukene og sannsynligvis litt senere i Europa, skanner Google det mørke nettet og søker etter e-postadressen din.

Hvis det viser seg at adressen din finnes på «dark web», får du veiledning til hva du kan gjøre for å sikre e-postkontoen din.

Det betyr for eksempel at Google vil foreslå at du aktiverer totrinnsbekreftelse, slik at hackerne ikke får tilgang til kontoen uten også å ha tilgang til mobilen din, som genererer tilfeldige koder for å logge på Gmail.

> Les også: Beskytt Google-kontoen med totrinnsbekreftelse

Med den nye sikkerhetsfunksjonen skanner Gmail det såkalte mørke nettet for å se om e-postadressen din sirkulerer blant kriminelle.
Dark web report:

Med den nye sikkerhetsfunksjonen skanner Gmail det såkalte mørke nettet for å se om e-postadressen din sirkulerer blant kriminelle.

© Google

Sikre e-postkontoen allerede i dag

Uansett om Googles nye verktøy finner e-postadressen din på det mørke nettet eller ikke, anbefales vi på det sterkeste at du sikrer Google-kontoen din med totrinnsbekreftelse allerede i dag.

Denne funksjonen, som i tillegg til passordet ditt også krever en engangskode på mobilen, er nemlig den mest effektive måten for å sikre at ingen uvedkommende får tilgang til kontoen din.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du sikrer Google-kontoen med totrinnsbekreftelse.

Når det er aktivert, kan du logge på Gmail med passordet ditt som vanlig. 

Deretter blir du bedt om en ekstra engangskode, som enten kan sendes som sms, til en alternativ e-postadresse eller genereres av Google Authenticator-appen på mobilen.

> Les også: Slik bruker du Google Authenticator-appen

Kanskje du er interessert i...