Meta Verified på Instagram og Facebook
Brukerbetaling:

Jakten på likerklikk på Facebook kan snart bli dyrere. I hvert fall for bedrifter og kjendiser.

Meta Verified: Facebook og Instagram innfører brukerbetaling

Mot et månedlig beløp kan du nå få verifisert Facebook- og Instagram-kontoen din, få et større publikum og til og med få nye redigeringsmuligheter. Det nye tiltaket heter Meta Verified.

2. mars 2023 av Steffen Nielsen

«Det er viktig å føle seg trygg på at identiteten din og kontoene dine er sikre, og at personene du samhandler med er dem de utgir seg for å være.»

Dette skriver Meta, selskapet bak Facebook og Instagram, i et blogginnlegg på selskapets nettsider. Og det er nok de færreste som er uenige i det.

Til gjengjeld er det ikke sikkert at brukerne vil bli begeistret over nyheten som følger i kjølvannet av utsagnet. 

Les også: Facebook bytter navn til Meta. Men hvorfor det?

Hva er Meta Verified?

Mark Zuckerberg og resten av Meta ønsker å innføre et blått ikon som – mot betaling – skal vises på Facebook- og Instagram-profiler som er verifisert.

Når du beveger deg rundt på Facebook og Instagram i dag, kan du allerede se et lite, blått ikon ved siden av enkelte profiler. Ikonet er et tegn på at Meta garanterer at personen eller bedriften er den de sier de er.

Tidligere var ikonet forbeholdt profiler med mange følgere, for eksempel store selskaper, influensere og kjente personer som for eksempel er verifisert gjennom en søknadsprosess.

Men heretter vil du kunne kjøpe deg et blått ikon.

Meta kaller fenomenet «Meta Verified». Det nye systemet rulles ut i en prøvefase – i første omgang i New Zealand og Australia – men det vil ikke ta lang tid før du selv kan gi kontoen din på Facebook eller Instagram ekstra troverdighet.

Eller i hvert fall se selskaper og influensere som har gjort det.

Det blå ikonet ved siden av en profil på Facebook eller Instagram betyr at profilen er verifisert.
Verified:

Det blå ikonet ved siden av en profil på Facebook eller Instagram betyr at profilen er verifisert. I fremtiden vil du kunne kjøpe et blått ikon.

Så mye koster det blå ikonet

Prisen for å få verifisert profilen ligger på 12 dollar i måneden i nettleseren og 15 dollar på mobilen. Det tilsvarer henholdsvis 125 og 155 kroner i måneden.

Som prisene indikerer er dette neppe et tilbud vi vanlige Facebook-brukere vil kaste oss over. 

Det er snarere en mulighet for selskaper og kjendiser som vil sikre seg større troverdighet og gjennomslagskraft når de kommuniserer på Facebook eller Instagram.

Les også: Slik sletter du Facebook-kontoen din

I Elon Musks fotspor

Da Elon Musk overtok Twitter i fjor innførte han et lignende blått merke, nemlig Twitter Blue, der du kunne kjøpe en verifisert konto.

Dette forsøket ble satt på pause da falske brukere kunne utgi seg for å være kjendiser ved å kjøpe det blå ikonet. 

Nå er imidlertid Twitter Blue ute på markedet igjen, og det koster 11 dollar i måneden.

Et A-lag og et B-lag på Facebook?

Som abonnent på Meta Verified får du også utvidet tilgang til brukerstøtte hos Facebook og Instagram, samt muligheten til å bruke en rekke verktøy som andre brukere må se langt etter.

Og ikke nok med det. Profiler med det blå ikonet er også blitt lovet at innleggene deres vil nå ut til et større publikum enn det som er vanlig. 

Dermed må det nye tilbudet kanskje ses på som et forsøk på å skape et A-lag og et B-lag på Facebook og Instagram, der vi vanlige gratisbrukere blir mer usynlige for omverdenen enn de store, betalende selskapene.

Meta Verified er det første eksempelet på brukerbetaling på Metas sosiale medier, men det setter i gang spekulasjoner om dette er det første skrittet mot generell brukerbetaling på for eksempel Facebook og Instagram. De vil tiden vise. 

Les også: De beste tipsene til Facebook Messenger

Kanskje du er interessert i...