hengelåsen på adresselinjen i en nettleser
Kryptert tilkobling:

Nå vil Google fjerne hengelåsen i Chrome.

© Shutterstock

Nå fjerner Google hengelåsen i Chrome

Brukerne har hatt problemer med å finne ut hva de skulle bruke hengelåsen i Chrome til. Nå endrer Google den helt.

Når du beveger deg rundt i Google Chrome og andre nettlesere, har en liten hengelås til venstre i adressefeltet i årevis vist deg om nettsiden er sikker eller ikke.

Faktisk begynte den klassiske nettleseren Netscape å bruke hengelåsen allerede på 90-tallet, og siden fulgte andre nettlesere etter, blant annet Google Chrome og Microsoft Edge.

Ikonet viser at du har en kryptert HTTPS-tilkobling til nettsiden, men nå vil Google fjerne hengelåsen i den populære nettleseren Chrome.

> Les også: Slik sjekker du om en nettside er sikker

Hva betyr hengelåsen i nettleseren?

Hengelåsen du finner til venstre ved siden av nettsidens adresse i nettleseren, angir først og fremst at tilkoblingen til nettsiden du er i ferd med å besøke er sikker. 

Dette er spesielt viktig hvis du skal laste ned noe fra nettsiden eller angi betalingsinformasjonen din i forbindelse med et kjøp.

For noen år siden kunne du se nettadresser som startet med HTTP og ikke HTTPS, som de aller fleste starter med i dag. Den lille S-en viser at det er snakk om en sikker tilkobling, og hengelåsen ble en god indikator på om tilkoblingen til nettsiden du besøkte var sikker eller ikke. 

I dag kan hackere også lage sikre HTTPS-nettsider til svindelforsøkene sine, så hengelåsen er ikke lenger en garanti for at siden er sikker.

> Les også: Slik bruker du utvidelser i Chrome

Hvorfor fjerne hengelåsen i Chrome?

Google har nå besluttet at låseikonet i Chrome skal erstattes av et nytt ikon som verken antyder sikkerhet eller troverdighet.

Årsaken til endringen er at de fleste nettsteder nå bruker HTTPS-krypteringen. Faktisk bruker over 99 % av nettsidene som lastes inn i Google Chrome allerede HTTPS. 

Noen ondsinnede nettsider bruker imidlertid også HTTPS og viser låseikonet for å lure brukerne til å tro at de er sikre. 

Men det de færreste kanskje vet, er at det allerede i dag ligger mye ekstra informasjon og flere muligheter hvis du klikker på hengelåsen. Og det er dette Google nå vil fremheve.

Google bytter ut hengelåsen i nettleseren med et nytt ikon.
Nytt ikon:

Allerede i dag kan du se mer informasjon om nettsiden du besøker hvis du klikker på hengelåsen. Med det nye ikonet vil Google fokusere mer på denne muligheten.

© Google

Google innfører et nytt ikon på adresselinjen

For å løse dette problemet vil Google innføre et nytt ikon som ligner innstillingsikonet i mange programmer og apper. 

Det nye ikonet vil indikere at du kan klikke på elementet for å se mer informasjon, noe du for øvrig også kan i dag. Låsesymbolet vises imidlertid fortsatt i undermenyen når tilkoblingen er sikker.

Google kunngjorde opprinnelig denne endringen i august 2021, da de opplyste om at indikatorer for sikre nettsider ikke lenger var nødvendige, siden de fleste av tilkoblingene skjer via HTTPS. 

Det nye ikonet lanseres i september 2023 som en del av en designoppdatering kalt Chrome 117.

Låseikonet vil også bli erstattet i Google Chrome for Android i september, mens det vil bli fjernet helt fra Chrome for iOS-enheter.

> Les også: Nytt triks: Slik sletter du raskt nettleserhistorikken i Chrome

det nye ikonet som skal åpne innstillingene for nettsider i Chrome
Nytt ikon

Slik vil det nye ikonet se ut. Det er meningen at det skal invitere oss til å klikke og bruke innstillingene på nettsiden mer enn med det tidligere hengelåsikonet.


© Google

Kanskje du er interessert i...