Det er enkelt for hackere å få tilgang til et kjøleskap som er koblet til internett.
Internet of Things:

Internett-tilkoblede produkter, som kjøleskap, byr på fordeler for oss forbrukere – men også for hackere.

© Shutterstock

Derfor elsker hackere smarte hjem

Produkter som kobles til internett blir stadig mer populære, og ikke bare blant forbrukerne. Også hackerne er begeistret. De får nemlig nye muligheter for å spre virus og snoke i privatlivet ditt.

Kjøleskap, lyspærer, termostater, høyttalere og vaskemaskiner.

Stadig flere hverdagsprodukter i hjemmet kobles til internett. Faktisk regner man allerede med at det nå er flere produkter som er koblet til internett enn det er mennesker i verden.

Disse produktene kan også være ganske smarte. De såkalte Internet of Things-produktene, forkortet IoT, byr på mange nye muligheter.

Du kan for eksempel styre lys og termostater fra mobilen eller starte en klesvask på toget når du er på vei hjem fra jobb.

Men smarte produkter kommer ikke bare forbrukerne til gode. På samme måte som at vi får flere muligheter takket være smarte enheter, får også hackerne det.

Det finnes mange potensielle sikkerhetshull i smarthjemmet ditt som hackere ønsker å utnytte.

LES OGSÅ: Matter får alt smarthjemutstyret til å snakke sammen

IoT-enheter blir ikke oppdatert

Normalt oppdateres telefoner og datamaskiner ofte – blant annet for å bedre sikkerheten og holde de nyeste truslene fra livet.

Produsentene av IoT-produkter er ikke fullt så grundige. Spesielt ikke produsenter av billigmerker fra for eksempel Kina.

den nyeste sikkerhetsrapporten fra Microsoft fremgår det at sikkerheten til millioner av "smarte" produkter er for dårlig, blant annet fordi de ikke oppdateres tilstrekkelig ofte.

Oppstår det sikkerhetshull i et produkt, blir det ganske enkelt ikke tettet. 

Det er selvfølgelig godt nytt for hackerne, som får enkelt tilgang til produktet. Og det kan få alvorlige konsekvenser hvis de klarer å hacke apparatet.

LES OGSÅ: Hackere elsker sexleketøy

I mange hjem er en stor andel av husets digitale enheter koblet til nettverket.
Smarthjemmet:

I dag er mye av det digitale utstyret vi omgir oss med i hjemmet, koblet til internett. Fra tv og smarthøyttalere til kjøleskap, kaffemaskin, termostater og lyspærer.

Slik kan hackerne utnytte smarte produkter

Det kan faktisk være ganske katastrofalt hvis hackere får tilgang til smartproduktene dine. For det første kan kostbare produkter som oppvaskmaskin og kjøleskap bli ødelagt.

For det andre fungerer produktet som en inngang til nettverket det er tilkoblet.

Hvis hackere tar seg inn i nettverket, er også pc, mobil og alt annet tilkoblet utstyr utsatt. Hackere kan for eksempel følge med på hva du foretar deg og snappe opp følsomme personopplysninger – eller følge med på ditt eget overvåkingskamera.

LES OGSÅ: Se hvordan en skriver kan hackes på noen minutter

Kan bruke enheter til å angripe andre

I tillegg kan tilkoblede produkter som blir hacket, benyttes i såkalte DDoS-angrep, der enhetene blir brukt som en del av et større angrep.

Disse angrepene retter seg som regel mot bedriftsservere eller nettsteder som overbelastes og krasjer, når mange hackede enheter sender samme forespørsel til serveren samtidig.

Resultatet er ofte alvorlige driftsforstyrrelser eller totalt sammenbrudd.

LES OGSÅ: Hva er et DDoS-angrep?

3 tips for å beskytte digitale IoT-enheter:

  1. Oppdater. Sjekk regelmessig for oppdateringer til enhetene. Er det oppdaget sikkerhetshull, kan det tenkes at produsenten har oppdatert fastvaren til enheten. 

  2. Bytt passord. Hvis for eksempel et overvåkingskamera er passordbeskyttet, bør du endre det. Ofte er standardinnstillingen en enkel kode som 0000 når du kjøper produktet, og det er altfor lett å gjette.

  3. Skann nettverket. Du er kanskje ikke klar over hvor mange enheter i hjemmet ditt som faktisk er koblet til nettverket. Det kan du får oversikt over ved å skanne nettverket med et program som Bitdefender Home Scanner.

Beskyttelse av alle smartenheter

Internet of Things – eller "smarthjemutstyr" som vi kan kalle det på norsk, har blitt ganske utbredt, og derfor er det mer aktuelt enn noen gang å se over sikkerheten på hjemmenettverket. Det er nemlig der smarthjemutstyret kobles til.

Det kan gjøres med et program som Bitdefender Home Scanner. Programmet skanner nettverket for usikre enheter og sjekker dem for svake passord og andre sårbarheter som kan gi hackere tilgang til alle enhetene på det lokale nettverket.

Du som abonnerer på Komputer for alle, kan laste ned Bitdefender Home Scanner fra Fordelssonen.

Som abonnent får du også en utførlig veiledning om hvordan du bruker programmet, slik at du kommer raskt i gang med å beskytte hus og hjem.

LES OGSÅ: Smart urinmåler gir klar beskjed om hvor frisk du er

Kanskje du er interessert i...