Pass deg for tvilsomme e-postmeldinger!
Forsiktig med tvilsom e-post!

Tenk deg om før du klikker på noe i en e-post som virker mystisk. Det er der de fleste blir svindlet.

© Shutterstock

9 av 10 ganger er det denne svindelmetoden som benyttes

En ny rapport avslører hvilken svindelmetode som er mest brukt blant IT-kriminelle, og svaret bør egentlig ikke overraske.

4. september 2023 av Martin Lorentsen

Det er mye snakk om kunstig intelligens for tiden, og da er det nærliggende å tro at også svindlernes metoder blir mer sofistikerte.

Det gjør de nok også, men den vanligste metoden er fortsatt gammel og velprøvd, og noe vi har kjent til i mange år.

Nettfiske er nemlig fortsatt de favorittverktøyet.

Det viser en ny rapport fra sikkerhetsselskapet Cloudflare.

I rapporten fremgår det også at nettfiske via e-post er spesielt populært.

LES OGSÅ: Hva er nettfiske?

Utnytter koblinger i e-post

Cloudflare-rapporten anslår at 90 prosent av vellykkede nettangrep starter med nettfiske i form av e-post. Av disse inneholder 36 prosent koblinger til bakmennenes egne falske nettsider.

I tillegg utgir svindlerne seg ofte for å være en pålitelig organisasjon, for eksempel Microsoft. I disse e-postene blir du bedt om å oppdatere påloggings- eller betalingsinformasjon for eventuelle abonnementer.

LES OGSÅ: Pass deg for nettfiske: Her er de farligste tjenestene

Og selv om metoden er velprøvd, finnes det fortsatt nye triks. Nettkriminelle har for eksempel begynt å sende e-post som bare består av et bilde.

Bildet er et skjermbilde av et stykke tekst, slik at det ser ut som en vanlig e-post, men i virkeligheten fungerer bildet som en enkel kobling. Det er ingen ekte tekst i e-posten, så uansett hvor du klikker i meldingen, åpnes en kobling til et farlig nettsted.

Slik unngår du å gå i baret

Antivirusprogrammer er ikke alltid i stand til å gjennomskue om avsenderen av en e-post har uærlige hensikter. Derfor er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot nettfiske. 

Det finnes likevel effektive tiltak:

Undersøk avsenderfeltet grundig. Svindlerne vil som regel prøve å utgi seg for å være noen andre enn de er, og stavefeil eller mystiske tegn i avsenderfeltet kan være tegn på dette. Hold også musepekeren over avsenderadressen, slik at du ser den faktiske avsenderadressen. Virker den troverdig? Hvis ikke, sletter du meldingen.

LES OGSÅ: Slik reduserer du faren for nettfiske i nettleseren

Du kommer også langt med sunn fornuft. Ikke gjør noe overilt hvis du uventet blir bedt om å oppdatere betalingsinformasjonen på en tjeneste som Netflix.

Hvis det er et reelt problem med betalingskortet, vil du oppdage det når du logger deg på tjenesten – kortet kan for eksempel være utløpt. I så fall kan du trygt og enkelt oppdatere informasjonen fra tjenestens egen app eller nettside.

Du bør også ha gode og oppdaterte sikkerhetsprogrammer på pc-en for å blokkere virus og annen skadevare hvis du skulle komme til å klikke på en farlig kobling ved et uhell.

Komputer for alle anbefaler Sikkerhetspakken. Den består av omhyggelig utvalgte programmer som sikrer Windows-maskinen best mulig. Les mer om Sikkerhetspakken her.

Sjekk om en kobling er sikker med en lenkekontroll.
Sikker kobling?

Er du i tvil om en kobling er sikker, kan du høyreklikke på den, kopiere adressen og sette den inn i en lenkekontroll som denne fra sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Godt råd: Sjekk farlige koblinger

Uansett bør du aldri klikke i en e-post fra en ukjent avsender – og absolutt ikke på koblinger.

Er du i tvil om en kobling er sikker, kan du kopiere adressen til utklippstavlen og sette den inn i en lenkekontroll.

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har et godt verktøy som gir klar melding om en kobling er farlig eller ikke. Består ikke adressen kontrollen, bør du slette e-posten med det samme.

> Her finner du verktøyet som sjekker nettadresser

Kanskje du er interessert i...