Slik unngår du identitetstyveri på nettet
Se opp for identitetstyveri:

Det kan koste deg dyrt hvis kriminelle får tak i ID-papirene dine.

© Shutterstock

Identitetstyveri: Slik kan identiteten din bli stålet på nettet

I gamle dager måtte en kriminell få tak i passet ditt og lommeboka di for å kunne stjele identiteten din. I dag finner de bare informasjonen på sosiale medier og med nettfiskemeldinger i innboksen din. Og det kan koste deg dyrt.

Identitetstyveri kan få konsekvenser for både økonomien din og den mentale helsen din. For det første kan kriminelle nemlig tappe kontoen din for penger hvis de får tak i de rette opplysningene om deg.

For det andre er det slitsomt å kontakte kreditorer og andre involverte i svindelen for å overbevise dem om at det altså ikke er deg som står bak. 

Og med Internett har kriminelle oppdaget en rekke nye metoder for å stjele identiteten din.

Men hvordan skjer egentlig et identitetstyveri på nettet, og hva må du være spesielt oppmerksom på slik at det ikke skjer deg? 

Det gir vi deg svaret på i denne artikkelen.

Hva er identitetstyveri?

Når kriminelle stjeler identiteten din, utgir de seg for å være deg for å oppnå økonomisk gevinst. Det kan for eksempel være ved å ta opp lån i ditt navn ved hjelp av opplysningene dine, eller ved å bruke opplysningene i svindelforsøk mot andre.

Vanligvis foregår identitetstyveri ved at kriminelle får tak i personopplysninger, slik som personnummer, betalingskort eller bilder.

Personopplysningene brukes deretter til å utgi seg for å være deg, eller til å skape en falsk person, f.eks. ved å opprette en falsk Facebook-profil.

Det kan føre til at kriminelle tar opp lån i ditt navn eller på annen måte får tak i pengene dine. Opplysningene dine kan også bli brukt i svindelforsøk mot andre, der kriminelle skjuler seg bak personopplysningene dine når de f.eks. sender søppelpost eller phishingmeldinger.

LES OGSÅ: Svindlere etterligner stemmen til familiemedlemmer

Slik stjeler kriminelle identiteten din

I motsetning til tidligere, da identitetstyven fysisk måtte stjele lommeboka, identifikasjonspapirene eller betalingskortene dine, kan du i dagens digitaliserte samfunnet bli utsatt for identitetstyveri selv om passet og kredittkortet ligger innelåst i en skuff.

I dag kan svindlerne nemlig enkelt få tak i private opplysninger ved f.eks. å bruke nettfiskemetoder, hacke datamaskiner og telefoner eller finne opplysningene på sosiale medier.

Hvis du ikke tenker over hvem som f.eks. kan se bilder og informasjon, som fødselsdag, telefonnummer og adresse, på Facebook-profilen din, kan han eller hun enkelt samle mye kunnskap om deg via sosiale kanaler.

LES OGSÅ: Sjekk enkelt hva andre kan se om deg på Facebook

Mange blir lurt i privat netthandel

Spesielt netthandel mellom private blir brukt av svindlerne til å utføre identitetstyveri.

Her vil svindlerne utgi seg for å være en interessert kjøper eller selger og be om at du dokumenterer hvem du er ved å sende et bilde av offisielle ID-papirer.

Bildet av ID-papirene dine, for eksempel pass eller ID-kort, blir deretter brukt til å ta opp lån i ditt navn eller til å opprette en ny, falsk person.

Den falske personen vil deretter bli brukt i ytterligere svindel.

LES OGSÅ: Ny svindel: Vær på vakt når du handler på nettet

Slik unngår du identitetstyveri

Sosiale medier, spesielt Facebook-profiler, blir ofte misbrukt av svindlerne, som stjeler profilbilder og bruker dem til å opprette falske profiler.

Men hvis du gjør Facebook-profilen din privat, slik at opplysningene dine ikke kan ses av alle, blir det vanskeligere for svindlerne å stjele identiteten din. 

Slik gjør du det:

  1. Åpne Facebook og klikk på profilbildet ditt øverst til høyre.
  2. Velg Innstillinger og personvern.
  3. Klikk på Personvernsjekk, og gå gjennom Facebooks individuelle veiledninger.

Dessuten må du aldri dele bilder av ID-papirene dine med andre, for eksempel pass, ID-kort eller lignende, f.eks. i forbindelse med en netthandel.

LES OGSÅ: 6 gode råd for å oppdage søppelpost og svindelmeldinger i innboksen

I det hele tatt må du være forsiktig med å dele sensitive opplysninger, og du må være ekstra oppmerksom når du f.eks. mottar en e-post som ber deg om å skrive inn personnummer, passord eller betalingsopplysninger.

Husk at pc-en din er bedre sikret mot nettfiskeforsøk og annen digital svindel hvis du har installert et godt sikkerhetsprogram. De fanger opp farene før de gjør stor skade på datamaskinen din.

Vi anbefaler Komputer for alles komplette sikkerhetspakke, som du kan se nærmere på her

Hva bør jeg gjøre hvis jeg blir utsatt for identitetstyveri?

Hvis du oppdager at du er blitt utsatt for identitetstyveri, må du aller først ringe til banken og få sperret betalingskortene dine. 

Deretter må du ringe til politiet og levere en anmeldelse.

Det anbefales også at du på forhånd oppretter en kredittsperre, slik at det blir vanskeligere for kriminelle å ta opp lån i ditt navn. I Norge kan du lage en kredittsperre ved å kontakte kredittopplysningsselskapet direkte.

Ta også kontakt med alle involverte i svindelen. Det er spesielt viktig at du kontakter mulige kreditorer og gjør det klart at det ikke er du som har tatt opp et lån, men at det i stedet er snakk om en kriminell handling.

Her er det også viktig å be om en redegjørelse for hvordan avtalen er inngått, som du deretter kan dele med politiet.

Kanskje du er interessert i...