ondsinnet robot snakker i telefonen
Avansert telefonsvindel:

Kunstig intelligens kan etterligne familiemedlemmers stemmer i telefonsamtaler.

Slik etterligner svindlere familiemedlemmers stemmer med AI

Svindlere bruker kunstig intelligens som etterligner stemmene til familiemedlemmer. På den måten vil de lure deg til å overføre penger.

Kunstig intelligens og AI gjennomgår en rivende utvikling akkurat nå. 

Chatroboter som ChatGPT, som kan svare på alle mulige spørsmål, bygges inn i søkemotorer, og tjenester som Dall-E og Midjourney kan lage bilder av alt – uten at du trenger verken en fotograf eller kunstmaler. 

Men den kunstige intelligensen kan også brukes til å etterligne stemmer – på godt og vondt. 

Det er ikke lenge siden det ble mulig å etterligne stemmene til avdøde familiemedlemmer for å lese nattahistorier for barnebarna, og nå tar svindlere i bruk teknologien for å prøve å lure deg for penger.

> Les også: Få tilgang til den nye søke-chatboten i Bing

Barnebarnet trengte penger

Dette opplevde 73-årige Ruth Card fra Canada. Hun ble oppringt av barnebarnet Brandon, som sa at han var blitt arrestert av politiet. Nå trengte han penger for å stille kausjon slik at han kunne løslates.

Ruth Card skyndte seg ned til nærmeste bank og tok ut 3000 kanadiske dollar (ca. 23 300 kroner). 

Dette tilsvarte det daglige maksimumsbeløpet, så hun gikk videre til en annen filial for å ta ut mer penger. Men i den andre banken tok en av de ansatte den eldre damen til side og fortalte at en annen kunde i banken var blitt oppringt under lignende omstendigheter. 

Mannen som Ruth Card hadde snakket med var sannsynligvis ikke barnebarnet hennes, men i stedet en robot som ved hjelp av kunstig intelligens lød akkurat som ham.

«Vi ble revet med. Vi var helt sikre på at vi snakket med Brandon», sier Ruth Card til Washington Post, som gjengir historien.

Trenger bare en prøve på noen få setninger

Med de siste årenes fremskritt innen kunstig intelligens er det blitt mye enklere å få datamaskinen til å etterligne stemmer. 

Datamaskinen trenger bare en taleprøve på noen få setninger for å kunne lage en kopi av en stemme. Stemmeprøven kan f.eks. hentes fra en YouTube-video eller et annet klipp på sosiale medier som ligger fritt tilgjengelig på nettet.

I 2022 ble over 36 000 mennesker forsøkt svindlet i USA av folk som utga seg for å være venner eller familiemedlemmer til ofrene.

> Se også hvordan svindlere brukte lignende teknologi og utnyttet Elon Musk sitt ansikt i kombinasjon med en annen stemme for å få folk til å investere i bitcoin

Teknologien er lett tilgjengelig på nettet

Den kunstige intelligensen som etterligner stemmer er lett tilgjengelig på nettet. Datamaskinene analyserer hva som gjør stemmen spesiell, og deretter søker de i en stor database med stemmer for å finne en som ligner.

Det er tjenester som ElevenLabs som brukes til svindelforsøkene. ElevenLabs er tidligere blitt kritisert for blant annet å få en etterligning av Harry Potter-skuespilleren Emma Watson til å sitere fra Adolf Hitlers «Mein Kampf».

> Se også hvordan du selv kan vekke gamle bilder til live med kunstig intelligens her

Nedenfor kan du se en demonstrasjonsvideo fra ElevenLabs der skuespiller Leonardo DiCaprios stemme erstattes med forskjellige dataskapte etterligninger av andre kjente stemmer.

Vanskelig å fange stemmesvindlerne

Siden denne typen svindel vanligvis foregår via telefon, er det vanskelig for myndighetene å fange bakmennene. De kan nemlig sitte hvor som helst i verden, og de kan også lett få det til å se ut som om samtalen kommer fra et telefonnummer du kjenner. 

Derfor kan vi bare oppfordre deg til å være ekstra skeptisk hvis en venn eller et familiemedlem ber deg om en større pengesum over telefonen. 

Vurder om selve historien er realistisk. Prøv gjerne å ringe eller skrive til den personen som du tilsynelatende snakker med. Det kan du gjøre ved å sette samtalen på vent på telefonen, eller be dem ringe tilbake. 

Og du må aldri betale folk med gavekort. Det er et vanlig triks fra svindlernes side, fordi det er vanskeligere å spore gavekort enn bankoverføringer. 

> Les også hvordan kunstig intelligens avslørte sannheten om The Beatles

Kanskje du er interessert i...