Den nye skadevaren SOVA kan gjøre telefonen din ubrukelig

Ny trussel låser filene på mobiltelefonen

Sikkerhetseksperter har oppdaget en ny type skadevare som ikke bare kan snike seg inn i filer og private data, men også låse innholdet og gjøre telefonen ubrukelig.

17. august 2022 av Niklas Ernst

Ofte forbinder vi utpressingsvirus med noe som bare rammer pc-er eller store bedrifter, der viktige filer låses og krypteres, og bakmenn krever store summer for å låse opp filene igjen.

Ett eksempel er angrepet mot butikkjeden 7-Eleven, som etter eget utsagn ble utsatt for et omfattende angrep med utpressingsvirus som tvang alle danske 7-Eleven-butikker til å holde stengt på ubestemt tid.

Men det er altså ikke bare bedrifter og pc-brukere som kan bli rammet av utpressingsvirus. 

Private mobiltelefoner er også i faresonen.

LES OGSÅ: Farlig Joker-virus skjuler seg i Android-apper

Hva er SOVA?

Helt vanlige og private smarttelefonbrukere kan risikere å få låst de dyrebare filene sine og eksponere privat informasjon fra mobiltelefonen til skruppelløse hackere.

LES OGSÅ: Disse «sikkerhetsappene» stjeler bankopplysningene

Nylig oppdaget sikkerhetsselskapet Cleafy en ny sikkerhetstrussel i form av skadevaren SOVA. SOVA ble oppdaget i juni og har hittil vært tilgjengelig for hackere på det mørke nettet i fire forskjellige versjoner.

Med SOVA har IT-kriminelle kunnet se bevegelsene dine på mobiltelefonen, ta bilder av innholdet på skjermen og stjele informasjon fra apper som Gmail, Google Pay og Google Password Manager.

Nå kan skadevare også låse filene dine

Men det sikkerhetsselskapet har oppdaget er at en ny og femte versjon av SOVA er under utvikling. Den nye versjonen er allerede i hendene på IT-kriminelle, og SOVA-skadevaren er nå utstyrt med en utpressingsvirusmodul.

Ved hjelp av denne modulen kan filene dine låses med avansert kryptering og gjøre telefonen nærmest ubrukelig – helt til du nullstiller den og dermed mister alle filene dine, eller betaler løsepenger for å få låst opp telefonen igjen.

SOVA-skadevaren er bare tilgjengelig på Google Android-plattformen, så hvis du har en Android-telefon, bør du være forsiktig når du laster ned apper. Sørg også for at du kun installerer apper fra Googles offisielle appbutikk, Google Play Butikk.

LES OGSÅ: Slik unngår du farlige apper på mobiltelefonen

I tillegg anbefaler vi også at du installerer et godt antivirusprogram på telefonen. Det kan for eksempel være Bitdefender Antivirus.

Kanskje du er interessert i...