Hvis det dukker opp et USB-minne som du ikke helt vet hvor kommer fra, bør du ikke koble det til pc-en. Det kan nemlig inneholde virus eller løsepengevirus.
Løsepengevirus i posten

Hvis det dukker opp et USB-minne som du ikke helt vet hvor kommer fra, bør du ikke koble det til pc-en. Det kan nemlig inneholde virus eller løsepengevirus. 

USB-minner med løsepengevirus sendes i posten

Vi er vant til å være på vakt mot mystiske e-postmeldinger og mistenkelige nettsteder, men nå må vi også tenke oss grundig om før vi setter inn ukjente USB-minner i datamaskinen.

12. januar 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

De fleste av oss som har hatt pc-er i flere tiår husker nok tiden da vi måtte være forsiktige med å sette ukjente disketter i datamaskinens diskettstasjoner.

I tiden før internettutbredelsen var nettopp disketter den primære smittekilden til datidens datavirus.

Mot slutten av 90-tallet vokste utbredelsen av USB-minner, som langsomt overtok diskettenes funksjon, og også her var virus så omfattende at Microsoft med Windows 7 i 2009 fjernet muligheten til at programmer på USB-minner kunne starte automatisk.

> Les også: Hva er løsepengevirus og hvordan fungerer det?

Gammel trussel er tilbake

I årenes løp har bruken av USB-minner dalt i takt med et økende antall tjenester på Internett som gjør det enklere og raskere å dele filer uten å bruke fysiske medier. 

Derfor har den potensielle faren for USB-minner gått litt i glemmeboken, men nå er det på tide å være på vakt igjen.

> Les også: Tåler pc-en din et løsepengevirusangrep?

Det amerikanske føderale politiet, FBI, har nemlig nettopp sendt ut en advarsel til amerikanske bedrifter om nettopp USB-minner.

Årsaken er at flere bedrifter i den amerikanske forsvarsindustrien uoppfordret har mottatt USB-minner i posten – i stedet for de vanlige phishing-e-postene med vedlegg.

> Les også: Hva er forskjellen på en USB-kontakt og et USB-minne?

Løsepengevirus på USB-minner

Det er hackergruppen FIN7 som står bak de ondsinnede USB-minnene som viser seg å inneholde løsepengevirus, og gruppen forsøker å lure mottakerne til å bruke USB-minnene ved å utgi seg for å være fra det amerikanske helsedepartementet eller fra nettbutikken Amazon.

Gruppen kan ha flaks hvis yngre ansatte som ikke husker den klassiske faren med ukjente USB-minner og disketter, helt uvitende kobler dem til pc-en.

Hvis dette skjer, installerer USB-minnene seg som et tastatur på datamaskinen. Dermed kan minnene installeres – også selv om datamaskinen er sikret mot eksterne lagringsenheter.

Deretter startes det en kommando i PowerShell som laster ned det ekte løsepengeviruset til pc-en, og dermed er skaden skjedd.

> Les også: Derfor må du aldri starte pc-en på nytt etter et løsepengevirusangrep

Slik fungerer løsepengevirus på USB.
Løsepengevirus på USB:

Når de farlige USB-minnene kobles til pc-en, gjenkjennes de av Windows som tastaturer i stedet for lagringsenheter. Deretter startes det en PowerShell-kommando som laster ned løsepengeviruset fra en server og infiserer datamaskinen din.

Slik unngår du fare

For to år siden, i februar 2020, sto hackergruppen bak lignende angrep. Her sendte de pakker med USB-minner til hoteller, restauranter og butikker og lot som om avsenderen var Best Buy, som er det amerikanske svaret på Elkjøp.

Alle angrepene har imidlertid én ting til felles: De fungerer bare hvis offeret kobler de farlige USB-minnene til datamaskinen. Kastes de bare i søppelbøtten uten å vise innholdet på pc-en, er faren avverget.

Det er nok ikke sannsynlig at hackerne begynner å sende uoppfordrede USB-minner til privatpersoner, da det er en noe dyrere løsning enn å sende phishing-e-poster og lage farlige nettsteder. 

Men skulle du motta et USB-minne i posten som du ikke har bedt om, fraråder vi herved at du gir etter for nysgjerrigheten ved å sette det i pc-en.

> Les også: Betaler du ved et løsepengevirus kommer bakmennene ofte tilbake

Kanskje du er interessert i...