Utpressingsvirus i omløp
Utpressingsvirus i omløp

I dag utsettes helt vanlige mennesker for utpressingsvirus, der filene deres blir låst frem til hackerne mottar et pengebeløp.

© Shutterstock

Utpressingsvirus skjuler seg i falske Windows 10-oppdateringer

Falske oppdateringer for Windows 10 infiserer datamaskiner med utpressingsvirus i en jevn strøm. Ofrene er helt vanlige mennesker som deg og meg.

Helt vanlige forbrukere og fattige studenter blir i disse dager rammet av utpressingsvirus, der hackere låser ofrenes filer mot krav om betaling.

Utpressingsviruset spres via falske oppdateringer for Windows 10, og løsepengene som hackerne krever er på hele 2500 dollar, noe som tilsvarer over 23 500 kroner.

Dette skriver Bleeping Computer.

Det er blant annet brukere i Bleeping Computers diskusjonsforum som sier at de er rammet av det utspekulerte utpressingsviruset.

LES OGSÅ: Hackerne retter fokuset mot forbrukerne

Hackere krever tusenvis av kroner

Tidligere har utpressingsvirus vanligvis vært rettet mot bedrifter, men dette er i ferd med å endre seg. 

Nå er det nemlig helt vanlige mennesker som deg og meg som er målet for ondsinnede hackere.

Utpressingsviruset som hackerne infiserer ofrenes datamaskiner med heter Magniber, og har herjet siden 2013. Ofrene får låst filene sine når de blir angrepet med Magniber, og deretter krever hackerne et løsepengebeløp på 2500 dollar, eller ca. 23 500 kroner.

Det er mye penger for vanlige mennesker og spesielt for studenter, og derfor har mange av ofrene også problemer med å betale løsepengene. Og hvis de ikke betaler, får de heller ikke se filene sine igjen.

LES OGSÅ: Nytt og farlig utpressingsvirus sletter alt på pc-en

Falske oppdateringer inneholder utpressingsvirus

Vi vet foreløpig ikke sikkert hvordan Magniber-utpressingsviruset blir lansert av hackerne, men den skadelige programvaren blir ofte kamuflert som falske oppdateringer for Windows 10.

Ifølge Bleeping Computer er det først og fremst fra nettsider som utgir seg for å være nedlastingssider, slik som The Pirate Bay, at ofrene har lastet ned utpressingsviruset.

Når utpressingsviruset er installert på datamaskinen, blir filene i harddisken kryptert.

Deretter opprettes det en README-fil der hackerne har skrevet instruksjoner om hvordan ofrene skal betale dem. Og her fremgår det altså at ofrene, som er helt vanlige mennesker, må betale 2500 dollar for å få tilbake filene sine.

LES OGSÅ: Her er den beste pc-sikkerheten akkurat nå

Slik unngår du å bli rammet

Det er vanskelig å beskytte datamaskinen 100 % mot et utpressingsvirus, men du kan ta noen viktige forholdsregler som reduserer risikoen for angrep og som minimerer skadene hvis uhellet skulle være ute. 

Du bør for eksempel alltid sørge for at du har en oppdatert sikkerhetskopi av filene dine, slik at du kan gjenopprette datamaskinen hvis filene blir låst. 

Til dette kan du for eksempel bruke sikkerhetskopieringsprogrammet Exiland Backup Standard, som du som abonnent på Komputer for alle kan laste ned gratis fra Fordelssonen her. Programmet koster vanligvis 334 kroner.

I tillegg må du som alltid være oppmerksom når du laster ned ting fra nettet. Med det aktuelle Magniber-utpressingsviruset blir brukerne vanligvis rammet når de har lastet ned Windows 10-oppdateringer fra nedlastingssider. 

Vi anbefaler derfor at du alltid oppdaterer Windows gjennom Windows Update på datamaskinen. 

> Les også: Så lenge må datamaskinen være slått på for å få oppdateringer

Kanskje du er interessert i...