7 grunner til å velge Android fremfor iOS og iPhone
Android eller iPhone?

Prisen er et godt argument for å velge en Android-mobil fremfor en iPhone, men det er faktisk flere fordeler ved Android som du bør kjenne til før du velger mellom Android og iPhone.

Derfor bør du vurdere Android fremfor iPhone

Står valget mellom en Android-mobil og en iPhone, er det flere grunner til at du bør vurdere en Android. Her er 7 fordeler med Android fremfor iPhone (og grunnen til at de færreste går bort fra iPhone når de først har valgt Apple-mobilen).

20. august 2023 av Louise Olesen

Er du på utkikk etter ny mobil, må du først og fremst velge mellom iOS (iPhone) og Android.

Det er mange gode grunner til å velge en iPhone.

Kanskje er det flere venner og familiemedlemmer som har en iPhone, slik at det er lettere å få hjelp med den, eller kanskje du har en allerede og benytter deg av de mange fordelen i Apple-universet.

I så fall behøver du ikke å lese videre.

Hvis du er usikker på om du skal velge det ene eller det andre, finnes det imidlertid noen reelle fordeler ved å velge Android. Her er noen av dem.

 > Les også: Hva er Android? Alt om operativsystemet for mobil og nettbrett

1. Du får flere funksjoner og muligheter

Med en Android-mobil har du flere valgmuligheter når det gjelder design, størrelse, farge og ikke minst pris.

Siden mange ulike produsenter, som Samsung, OnePlus og Motorola, lager Android-mobiler, er det langt flere modeller å velge mellom i mange ulike prisklasser.

Det gjør det lettere å finne en Android-mobil som passer dine behov og ditt budsjett, slik at du slipper å betale for en masse funksjoner du kanskje aldri får bruk for.

> Les også: Her er den beste mobilen akkurat nå


2. Den samme laderen til alle enheter

I dag er så godt som alle Android-mobiler utstyrt med USB-C, og det er den samme kabelen du bruker til en rekke andre enheter – som bærbar pc, hodetelefoner og ekstern harddisk.

Selv de nyeste iPadene og MacBook-modellene benytter USB-C.

Det betyr at du kan lade alle enhetene med den samme kabelen. Det gjør det lettere å låne en lader hvis du glemmer din egen, og det er enkelt og billig å få tak i en ny.

> Les også: Slik lader du mobilen mest effektivt med riktig kabel

Inntil videre holder Apple fast ved sin egen Lightning-kabel for lading, og lader følger ikke med når du kjøper ny iPhone, så den må du kjøpe separat – hvis du ikke har en fra før.

EU-lovgivning gjør at Apple også må gå over til USB-C, men det kan godt ta et par år før det er standard på iPhone. 

I dag er USB-C standard i de fleste mobiltelefoner og andre enheter.
USB-C:

De fleste digitale enheter bruker i dag USB-C til lading. Det gjelder mobiler, nettbrett, bærbare pc-er, hodetelefoner, nødladere, høyttalere og mye mer, men Apple holder foreløpig fast ved Lightning-kontakten i iPhone.

3. Du vil ha mer plass

Det er fort gjort å fylle lagringsplassen på en mobil med bilder, videoer, musikk og apper, og på de fleste Android-mobiler har du mulighet til å utvide kapasiteten med et microSD-kort.

Den muligheten har du ikke på en iPhone.

Du kan selvfølgelig utvide med ekstra lagringsplass på nettet uansett system, men det krever månedlig betaling til for eksempel Google eller Apple.

> Les også: Så mye koster lagring på nett

4. Du har allerede en Windows-pc

Har du en Windows-pc, er det mye lettere å synkronisere med en Android-mobil via USB-kabel eller Bluetooth enn med en iPhone. 

På samme måte er det lettere å synkronisere en iPhone med en Mac. 

Det er kort sagt mer trøblete å parre en Windows-pc med en iPhone. 

5. Du ønsker ikke å være låst til ett system

Både Apple og Google tilbyr mange forskjellige produkter, programmer, apper og tjenester, men økosystemet til Apple er mer lukket enn Googles, noe som har både fordeler og ulemper. 

Har du en iPhone, vil du også være mer tilbøyelig til å kjøpe flere Apple-produkter, som MacBook, iPad eller Apple Watch, fordi de fungerer fint sammen. 

Det er ikke noe galt i det, men det blir lett dyrt. 

Googles Android-univers er mer åpent – dels fordi Android er en plattform basert på åpen kildekode som kan brukes av alle, som Samsung, Sony, OnePlus osv. Det er også lettere for utviklere å få apper og tjenester inn i Google Play Butikk enn i Apple App Store, og dermed blir det flere apper å velge mellom. 

Det lukkede Apple-systemet gir imidlertid høyere sikkerhet, ettersom det er svært sjelden at tvilsomme apper overlever kvalitetskontrollen. 

> Les mer om sikkerheten i iPhone i artikkelen "Kan en iPhone få virus?"

6. Større frihet til å sette ditt eget preg på mobilen

Nettopp fordi Android er åpen kildekode har du flere muligheter for å tilpasse en Android-enhet. 

Du kan endre alt fra bakgrunnsskjerm og farger til størrelsen på apper og widgeter på en Android. På en iPhone begrenses du av de mulighetene Apple gir deg (som riktignok også har blitt mange i årenes løp).

I Android kan du også installere tredjepartsprogrammer og -widgeter som gir forskjellige funksjoner, for eksempel nye fonter og tastaturer. 

7. Du vil ha den beste digitale assistenten

Når du venner deg til det, er den stemmestyrte assistenten i mobilen et fantastisk hjelpemiddel. 

Med den kan du ganske enkelt spørre om værmeldingen, sette en timer, ringe naboen og mye, mye mer. 

Og selv om Apples Siri var først ute, er den langt fra like god som Google Assistent, som du får gleden av med Android. Siri er langsom og upresis, og er ikke like god til å svare på spørsmål som Google Assistent. 

Heldigvis kan du installere Google på iPhone og bruke Google Assistent også der, men du mister noen av de smarte funksjonene. 

> Les også: Hva er Google Assistent, Amazon Alexa og Siri?

Derfor bør du velge iPhone ...

De sju fordelene vi har nevnt her, er skrevet av en inkarnert iPhone-bruker som aldri kunne drømme om å gå over til Android. 

Jeg var med på iPhone-bølgen fra den spede begynnelsen, hele familien har iPhone, vi har Mac-maskiner hjemme, Apple Watch på armen og AirPoder i ørene. 

Når man først befinner seg i Apple-universet, er det særdeles enkelt å få de forskjellige enhetene til å fungere sammen, samle familiens enheter i samme konto og ikke minst å migrere alt det digitale innholdet når tiden er inne for å kjøpe nytt utstyr. 

Og nettopp derfor holder jeg – og resten av familien – fast ved iPhonen. For oss er prisen det eneste virkelige ankepunktet.

Kanskje du er interessert i...