Apple har lansert fire versjoner av iPhone 15
Den nye Iphone 15:

12. september 2023 lanserte Apple de nye iPhone 15-modellene – i fire forskjellige modeller og prisklasser.

© Shutterstock

Nå er den her: iPhone 15 med USB-C og ny knapp

Endelig kan vi bruke samme ledning til iPhone som til Android-mobiler. En av nyhetene på den nye iPhone 15 er nemlig lading via USB-C. Les videre for full oversikt.

13. september 2023 av Tobias Emil Boborg Siemsen

Tirsdag kveld norsk tid avholdt Apple sitt “Wonderlust-event," der de presenterte de nye mobilproduktene og nyhetene.

Arrangementet foregikk som vanlig i USA, der Apple hadde samlet teknologifolk fra hele verden. Der fikk gjestene og seerne, som kunne følge arrangementet live på youtube, mulighet til å oppleve den nye iPhone 15. De fikk også se en del forbedringer av Apples øvrige produkter. 

Og ikke overraskende var USB-C et at ordene som gikk igjen, både i forbindelse med iPhone og den nye versjonen av øreproppene Apple AirPod.

Det ble lansert hele fire modeller: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro og iPhone 15 Pro Max.
Nye iPhones:

Apple har nettopp lansert fire modeller av den nye smarttelefonen: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro og iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 får USB-C

Den største nyheten handlet om Apples populære telefon, iPhone. Nærmere bestemt iPhone 15, som har mange flere funksjoner og endringer enn forgjengeren, iPhone 14.

Apple lanserte fire modeller: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro og iPhone 15 Pro Max.

Med de nye iPhone-modellene blir det lettere å finne en lader – de har nemlig USB-C-kontakt. Det betyr at laderen du allerede har til for eksempel Android-mobilen, nettbrettet eller Bluetooth-høyttaleren, kan brukes til den nye iPhonen.

Apple sa selv at de har implementert USB-C fordi det i dag er den universelt aksepterte standarden. I virkeligheten måtte de bytte ut Lightning-kontakten på grunn av nye EU-regler.

I likhet med de fleste andre mobiler lades den nye iPhone via USB-C
USB-C i iPhone 15:

Det er ingen overraskelse at Apple bytter til USB-C i iPhone 15. 

© Shutterstock

Oppgradert kamera og ramme av titan

I tillegg inneholder den nye iPhone 15 en funksjon kalt "Neste generasjons bilder".

Den gjør det mulig å endre bilder du tar til portretter uten å måtte ta et nytt bilde. Du kan altså ta et bilde i normalmodus, men hvis mobilen forhåndsregistrerer ansikter i motivet, kan du endre bildet til portretter av alle personene på bildet.

Kvaliteten på chassiset er også forbedret. Den nye iPhone 15 Pro har ramme av titan, noe som gjør den lettere og mer holdbar enn tidligere modeller.

Den har også fått den lynraske A17 Pro-brikken, noe som skal forbedre den grafiske ytelsen. 

LES OGSÅ: Dette vet vi om den neste iPhonen

iPhone 15 Pro får ny knapp

Apple har for vane å lansere en normalversjon av produktene sine – for så å følge opp med en proffversjon for dem som bare må ha det aller råeste.

Den nye iPhone 15 Pro og Pro Max får også en ny "handlingsknapp" i stedet for knappen som i dag gjør det mulig å slå av ringelyden. Du kan bruke den nye knappen til å slå av lyden, men du kan også bruke den til andre funksjoner.

Du kan nemlig styre hva knappen skal gjøre avhengig av hvor mange ganger du trykker på den. Er du en ivrig fotograf, kan det være praktisk å stille den inn til å åpne kameraet så snart du dobbelttrykker på knappen.

I videoen under ser presentasjonen av de fire nye iPhone-modellene:

Hva koster iPhone 15?

iPhone blir dyrere. Utenlandske medier har registrert at prisen på den billigste versjonen i USA er 100 dollar høyere enn den var for iPhone 14 da den ble lansert.

I Norge koster den rimeligste iPhone 15-modellen 11 990 norske kroner, med 128 GB lagringsplass. Den fås i fargene blå, rosa, grønn, gul og svart.

iPhone 15 Pro blir noe dyrere. Her starter prisen på 14 990 kroner for den minste modellen med 128 GB, mens den litt større iPhone 15 Pro Max starter på 17 990 kroner med 256 GB. Fargene er titan, grønn, svart, blå og hvit.

Den dyreste iPhone 15-modellen blir iPhone 15 Pro Max med 1 TB lagringsplass til 23 990 kroner.


Mulighet for billig iPhone før jul

Lanseringen av den nye iPhone 15 gir deg imidlertid muligheten til å få de gamle modellene litt billigere. De gamle modellene faller som regel i pris når den nye modellen lanseres.

Du kan derfor regne med å få et godt tilbud på en eldre iPhone som iPhone 13 eller iPhone 14 før jul, hvis du kan klare deg uten de nyeste funksjonene. 

LES OGSÅ: Så begeistret var vi for den første iPhonen

Når kommer iPhone 15 til Norge?

Fra fredag 15. september 2023 kl 14 kan iPhone 15 forhåndsbestilles i de fleste butikker og på hjemmesiden til Apple.

De første iPhone 15-modellene leveres fra 22. september.

Også nye klokker og AirPods

I tillegg til iPhone 15 lanserte Apple den nye Apple Watch Series 9.

Med den nye klokken kan du styre varsler og apper med fingertuppene. Det betyr at du kan utsette alarmer, starte tidtakere og besvare anrop ved å "klappe" med fingertuppene.

Utviklingen av et USB-C-ladeetui for AirPods ble også presentert.

Med det nye etuiet kan du lade AirPods med iPhone ved å koble dem sammen med en USB-C-kabel.

> Les også: Hva er en smartklokke, og hva kan du bruke den til?

I videoen under ser du hvordan man styrer den nye Apple Watch med fingertuppene.

Kanskje du er interessert i...