Salg av bærbare pc-er

Vi kjøpte pc-er i stor stil i 2020 og 2021, men siden er salget drastisk redusert. Ekspertene spår at kjøpelysten ikke er tilbake på samme nivå før i 2024.

Pc-salget i fritt fall

2022 var et skrekkår for pc-produsenter. Siste kvartal av 2022 hadde en nedgang på 28,5 prosent sammenlignet med året før. Hva gikk galt?

23. januar 2023 av Steffen Nielsen

Kjøpte du ny datamaskin i 2022?

Hvis svaret er ja var du blant de få, for 2022 var faktisk et skrekkår for pc-produsentene. 

Det ble nemlig solgt betydelig færre pc-er enn i 2020 og 2021.

Tallene for salg av datamaskiner er nettopp blitt offentliggjort fra hele tre kilder som alle er rørende enige om at 2022 var skikkelig dårlig år for HP, Lenovo, Apple og alle de andre datamaskinprodusentene.

Et fall på 38 prosent i siste kvartal

Det store analyseselskapet Gartner kan fortelle at pc-salget i 2022 falt med 16,2 prosent i forhold til i 2021.

Som om det ikke var ille nok, står det enda verre til hvis vi utelukkende ser på årenes siste kvartal. Her var det i 2022 hele 38 prosent verre enn året før, noe som heller ikke lover godt for 2023.

Det gikk verst utover pc-produsenten ACER, som opplevde et fall på 41 prosent. Relativt best var Apple med bare 10 prosent færre solgte Mac-er i 2022 enn året før.

Les også: 3 gode grunner til å kjøpe en Chromebook

Ved utgangen av 2021 spådde Gartner at 2022 ville bli et dårlig år for pc-salget med et forventet fall på 10 prosent. Men selv den dystre spådommen skulle altså vise seg å bli overgått.

Salget av pc-er falt dramatisk i 2022.
Fritt fall:

På grafen her fra analyseselskapet Canalys kan vi se at det i 2022 ikke bare var snakk om et fall i salget i forhold til koronaårene, men det laveste salget på mange år. Særlig salget av stasjonære pc-er – såkalte desktop-maskiner – gikk dårlig.

© Canalys

Det største fallet var i Europa

Gartners tall støttes av analyseselskapet Canalys, som imidlertid mener at fallet i siste kvartal av 2022 bare var på 30 prosent i forhold til i 2021. 

Til gjengjeld forteller Canalys at Europa, Midtøsten og Afrika totalt sett opplevde et fall på hele 37,2 prosent for hele året.

Analyseselskapet IDC melder om fall i en lignende størrelsesorden.

Les også: Salget av grafikkort faller. Det kan gi lavere priser

Koronaeffekt, brikkemangel og inflasjon 

Etter flere års fritt fall i salget av datamaskiner innebar koronakrisen en mangel på datamaskiner. Mange bedrifter tok nemlig grep og kjøpte nye datamaskiner til alle de ansatte som måtte jobbe hjemmefra i 2020 og 2021.

Men effekten av dette er over for lenge siden, viser tallene fra Gartner.

Først ble bransjen rammet av mangel på mikrobrikker til produksjonen på grunn av stengte fabrikker i Asia, og da produksjonen endelig kom i gang igjen, kom utryggheten og inflasjonen snikende med invasjonen av Ukraina. 

Analyseselskapene spår at salget for alvor vil komme i gang igjen først i 2024. 

Det kan muligens bety lavere priser når etterspørselen er lav. Så du kan kanskje være heldig å gjøre et godt kjøp i løpet av de neste par årene. 

> Les også: 5 gode råd før du kjøper ny pc

Lyse utsikter: Windows 10 utløper i 2025

Dataprodusentene viser imidlertid at det er lys i enden av tunnelen: I 2025 utløper Microsofts støtte for Windows 10

Det vil rett og slett bety at mange pc-brukere og bedrifter må investere i nye datamaskiner med Windows 11, med mindre Microsoft slakker på maskinvarekravene til Windows 11 slik at vi alle kan oppgradere den datamaskinen vi allerede har.

Hvis du er på utkikk etter ny pc i 2023, kan du ta turen innom Komputer for alles Testsone, der vi løpende anmelder nye datamaskiner.

> Les også: Nå er det slutt på Windows 7 og 8 – rammer millioner av pc-er

Kanskje du er interessert i...