Hackere bruker interessen for chatroboter til å spre skadelig programvare.
Skadevarealarm:

Når du støter på ChatGPT-verktøy på nettet, må du tenke deg godt om. Hackere bruker nemlig den kunstige intelligensen til å lokke deg og andre i fella.

Ny trusselbølge: Nettet vrimler av skadevare forkledd som chatroboter

Facebooks sikkerhetseksperter advarer mot en kraftig trend: Overalt på nettet skjuler skadevare seg bak tilsynelatende pålitelige ChatGPT-verktøy. Mer enn 1000 tilfeller er oppdaget.

15. mai 2023 av Steffen Nielsen

I kjølvannet av digitale revolusjoner kommer svindel. Slik har det vært lenge. 

Hackere er svært oppmerksomme på hva som skjer i teknologiens verden, og de bruker aktivt aktuelle temaer til å lure deg og meg.

De vet nemlig at pc-brukere er tilsvarende uoppmerksomme når de søker etter nye og spennende verktøy og trender.

Bitcoins er et godt eksempel på slike trender. Den digitale valutaen har lenge vært populær og etterspurt, noe som har fått hackere til å lage falske nettsteder som lokker med bitcoins og bitcoinverktøy, men som i virkeligheten skjuler skadevare.

Nå er turen kommet til chatroboter som ChatGPT.

Les også: Slik sikrer du deg mot skadevare

ChatGPT bør få alarmklokkene til å ringe

Akkurat nå etterspør pc-brukere chatroboter i stor stil. Spesielt ChatGPT fra Open.ai er gjenstand for usannsynlig mange Google-søk og generell interesse og nysgjerrighet. 

Dette utnytter hackere, og chatrobot-begeistringen brukes derfor aktivt til å spre skadevare overalt på nettet.

Det er Metas sikkerhetseksperter som har fanget opp denne nye og sterke trenden, som du også bør være oppmerksom på hvis du vil unngå å havne i fella. Trusselen beskrives i en rapport her (på engelsk).

Les også: En av verdens farligste skadevaretyper er tilbake

Meta er Facebooks morselskap, og ekspertene bak undersøkelsen forteller at hackere blant annet kamuflerer skadelige programmer som f.eks. nettleserutvidelser. 

Denne trenden har vi allerede beskrevet i artikkelen «Falsk ChatGPT-robot stjeler opplysningene dine. Slik sikrer du deg ».

Chatrobot-skadevare finnes overalt

Men utvidelser til nettleseren er bare én av kanalene der hackere prøver å utnytte chatrobotinteressen. 

Totalt har Facebooks medarbeidere identifisert over 1000 nettsider med en eller annen form for skadevare forkledd som chatroboter.

Skadevare som skjuler seg bak chatroboter spres på en rekke plattformer. Ekspertene til Meta nevner blant annet tjenester som Dropbox, Google Disk, Mega, MediaFire, Discord, Microsoft OneDrive og Apples iCloud.

Les også: Ny Hook-skadevare kan ta kontrollen over Android-mobilen

Fra et sikkerhetssynspunkt er chatroboter generelt en tvilsom velsignelse. Robotene brukes nemlig også av hackere til å skrive den skadelige koden som skjuler seg bak skadevaren.

Slik sikrer du deg mot skadevare

Hvis du vil bruke en chatrobot, må du som nevnt være på vakt. 

Du bør (som alltid) gå direkte til de offisielle kildene. Bruk enten ChatAIs offisielle nettside med ChatGPT, bruk ChatGPT direkte i Bing eller bruk denne utvidelsen til Chrome.

> Les også: Prøv ChatGPT - chatroboten alle snakker om

Og så må du være skeptisk både i innboksen og på nettet hvis du støter på nettsider som prøver å lokke deg til å installere en chatrobot.

Det kan også være en av nettets mange reklamer som prøver å lure på deg en falsk versjon av ChatGPT.

Les også: Microsoft vil knuse Google: Bygger inn chatrobot i Bing.

Kanskje du er interessert i...