Bill Gates

Mannen bak Windows: Bill Gates

En svært talentfull unggutt med tilpasningsvansker var drivkraften bak pc-alderens største suksesshistorie og ble verdens rikeste mann.

23. juli 2016 av Leif Jonasson

Som barn var Bill Gates så uregjerlig at moren hans sendte ham til psykolog. Tanken var å få skikk på gutten og temme den staheten som gjorde det umulig å få ham til å forholde seg til spise- og sengetider når han var opptatt av noe annet – og det var han ofte.

Etter et års tid ga psykologen opp og fortalte foreldrene at det ikke var noe å gjøre: ”Ikke prøv å overvinne viljestyrken hans – dere taper uansett”, var meldingen. Tre tiår senere var gutten fra Seattle i ferd med å bli verdens rikeste mann og en svært markert skikkelse i den digitale revolusjonen.

Tolv år gammel ble William Henry Gates III sendt på en privatskole som hadde noe så sjeldent som et datarom. En av de første skoledagene fikk han instruksjon av matematikklæreren om hvordan maskinen skulle brukes.

”På den dagen, og bare den ene dagen, visste jeg mer om datamaskinen enn han gjorde”, fortalte læreren senere.

Tidslinje: Historien om Windows

(Artikkelen fortsetter under tidslinjen)

Satset på programvare fremfor maskinvare Sammen med sin to år eldre klassekamerat Paul Allen begynte han å utforske mulighetene med maskinen, som var langt fra å være personlig, men en forløper til noe som snart skulle bli allemannseie. Det ville likevel aldri til å skje hvis man måtte taste inn lange og kryptiske koder for å få den til å utføre en enkel oppgave. Derfor gikk Gates og Allen i gang med å utvikle et operativsystem som gjorde det mulig også for vanlige mennesker å kommunisere med maskinen.

En av Bill Gates genistreker var å fokusere på programmer (software) i stedet for maskiner (hardware). Nesten alle andre konsentrerte seg om å bygge nye, kraftigere, smartere og stadig mindre maskiner.

Gates og Allen grunnla derimot Microsoft, som kunne levere programvare til de nye maskinene.

Skrev kode 16 timer i strekk Arbeidsnarkoman er en forsiktig beskrivelse av Gates. Ingen kunne som tenåringen Bill sitte konsentrert foran skjermen og skrive programkode i åtte, ti eller 16 timer i strekk. Det kunne bli til flere døgns sammenhengende arbeid, der han fra tid til annen tillot seg å falle i søvn ved tastaturet, bare for å våkne noen timer senere og skrive videre på nøyaktig samme sted som han hadde sluppet taket i den kompliserte logikken.

Arbeidstilsynet ville neppe satt pris på metoden, men resultatene var ofte forbløffende.

Microsoft ble grunnlagt i 1975, og få år senere hadde selskapet et solid fotfeste i markedet for operativsystemer til pc. I 1985 kom første versjon av Windows på markedet. Året etter ble selskapet børsnotert. Bill Gates og tre andre medarbeidere ble dollarmilliardærer over natten, mens hele 12 000 av selskapets daværende arbeidstakere ble millionærer takket være aksjer i selskapet.

Satser på veldedighet I 2000 trakk Bill Gates seg som administrerende direktør, men fortsatte som innflytelsesrik styreformann. I fjor tok han enda et skritt ut av rampelyset da han gikk av som styreformann. I dag er den formelle tittelen hans i Microsoft noe så beskjedent som ”teknisk rådgiver”.

De siste tiårene har Bill Gates dyrket en altoverskyggende interesse for veldedig arbeid. Han har donert størsteparten av milliardformuen til fondet sitt, som er verdens største i sitt slag, og som blant annet støtter sykdomsbekjempelse og global utvikling.

Les alt om Windows 10

Kanskje du er interessert i...