Unngå skadevare og virus fra annonser på nettet

Det er en fare for at pc-en kan bli infisert med skadevare eller virus hvis du ikke tenker deg om når du klikker på annonser på hjemmesider.

© Shutterstock

Milliarder av annonser på nettet er farlige for pc-en

Lar du deg lokke av blinkende annonser på nettet? Vær varsom, for mange av dem er farlige, ifølge nye tall fra Google.

Hovedinntektskilden for de fleste hjemmesider er annonser, og det er ofte det som gjør det mulig for besøkende å se innhold gratis, blant annet sider som denne.

Reklame er også lukrativt for datakriminelle, og farlige annonser er en trussel som vokser hvert år.

Google, som presenter mange av annonsene på nettet, har i løpet av 2017 fjernet hele 3,2 milliarder annonser fordi de ikke har vært i samsvar med selskapets retningslinjer.

Til sammenligning ble 1,7 milliarder annonser fjernet i 2016.

Annonsene kan være farlige

Annonsene kan være alt fra falsk innhold til reelle trusler.

Noen av annonsene er forsøk på nettfiske, der du blir dirigert til en side som ber deg om å taste inn personlig informasjon som passord, epost-adresse eller kortopplysninger.

Det er også 48 millioner eksempler på at kriminelle har skjult ondsinnet programvare i annonsene, slik at når du klikker på annonsen, laster du ned og installerer programmer du ikke vil ha.

Sletter 100 annonser i sekundet

Ifølge Google, som forsøker å fjerne de farlige annonsene, har de i gjennomsnitt fjernet 100 annonser i sekundet.

Du bør være påpasselig når du klikker på annonser fra selskaper du ikke kjenner til, og særlig hvis tilbudet er for godt til å være sant. 

Slik sikrer du pc-en

Installerer du en annonseblokkerer, en adblocker, på pc-en, reduserer du faren for å trykke på en farlig annonse.

Nettlesere som Google Chrome har allerede satt en stopper for farlige annonser. Du er altså sikret allerede hvis du bruker Google Chrome.

Du kan også sikre pc-en mot skadevare, utpressingsvirus og andre virus med sikkerhetspakken til Komputer for alle. Den får du tilgang til i Fordelssonen hvis du abonnerer på bladet.

Akkurat nå får du ett nummer av Komputer for alle og full tilgang til Fordelssonen med mer enn 300 sikre programmer for kun kroner 29,–. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...